1. Myjte si ruce:
- pokaždé, když přijdete do práce či domů,
- před a během přípravy jídla,
- po návštěvě toalety,
- po smrkání, kašlání a kýchání,
- po kontaktu se zvířetem,
- před a po kontaktu s nemocným.
2. Dodržujte správný postup mytí rukou:
- Jako první zapněte vodu.
- Namočte ruce pod tekoucí vodou.
- Natřete všechny strany mýdlem (věnujte pozornost konečkům prstů a kloubům).
- Pomocí tření je myjte 20–30 sekund.
- Důkladně opláchněte pod tekoucí teplou vodou.
- Vysušte je čistým ručníkem.
- Pokud není v dosahu voda a mýdlo, použijte antibakteriální gel s alkoholem.
3. Nekašlejte do dlaní:
- Kašlejte a kýchejte pouze do rukávu na předloktí nebo do papírových kapesníků, které ihned vyhoďte.
- Hned poté si umyjte ruce.
4. Nesahejte si na obličej:
- Nedotýkejte se očí, nosu či úst, pokud nemáte umyté ruce.
5. Vyvarujte se kontaktu:
- Nestýkejte se s nakaženými lidmi.
- Dodržujte odstup minimálně 2 metry od kašlajících a kýchajících lidí.
6. Nepodceňte příznaky:
- V případě horečky, kašle či dýchacích obtíží kontaktujte telefonicky svého lékaře.
- Zůstaňte doma a nikam nevycházejte.
- Buďte v oddělené místnosti.
- Nepoužívejte stejné nádobí a ručníky jako ostatní.
7. Sledujte informace:
- Sledujte aktuální informace především z lokálních hygienických stanic.
8. Pravidelně uklízejte:
- Uklízejte pravidelně především kuchyň a koupelnu běžnými čistícími prostředky.
- Utěrku po použití nechte uschnout a často ji vyměňujte.
- Pravidelně si měňte ložní prádlo.
- Utěrky, hadry, ručníky, žínky, ložní a spodní prádlo perte nejméně na 60°C.
- Nádobí myjte horkou vodou nebo v myčce.
9. Větrejte:
- Pravidelně větrejte na pár minut.
10. Dbejte na správnou přípravu potravin:
- Udržujte potraviny v chladu.
- Maso zpracujte nejméně na 70°C.
- Důkladně omývejte ovoce a zeleninu.
- Vyhněte se kontaktu se syrovými živočišnými produkty a jejich konzumaci.
Jak se mám chovat, abych snížil riziko nákazy?