10 tipů prevence nákazy

1. Myjte si ruce:

  • pokaždé, když přijdete do práce či domů,
  • před a během přípravy jídla,
  • po návštěvě toalety,
  • po smrkání, kašlání a kýchání,
  • po kontaktu se zvířetem,
  • před a po kontaktu s nemocným.

2. Dodržujte správný postup mytí rukou:

  • Jako první zapněte vodu.
  • Namočte ruce pod tekoucí vodou.
  • Natřete všechny strany mýdlem (věnujte pozornost konečkům prstů a kloubům).
  • Pomocí tření je myjte 20–30 sekund.
  • Důkladně opláchněte pod tekoucí teplou vodou.
  • Vysušte je čistým ručníkem.
  • Pokud není v dosahu voda a mýdlo, použijte antibakteriální gel s alkoholem.

3. Nekašlejte do dlaní:

  • Kašlejte a kýchejte pouze do rukávu na předloktí nebo do papírových kapesníků, které ihned vyhoďte.
  • Hned poté si umyjte ruce.

4. Nesahejte si na obličej:

  • Nedotýkejte se očí, nosu či úst, pokud nemáte umyté ruce.

5. Vyvarujte se kontaktu:

  • Nestýkejte se s nakaženými lidmi.
  • Dodržujte odstup minimálně 2 metry od kašlajících a kýchajících lidí.

6. Nepodceňte příznaky:

  • V případě horečky, kašle či dýchacích obtíží kontaktujte telefonicky svého lékaře.
  • Zůstaňte doma a nikam nevycházejte.
  • Buďte v oddělené místnosti.
  • Nepoužívejte stejné nádobí a ručníky jako ostatní.

7. Sledujte informace:

  • Sledujte aktuální informace především z lokálních hygienických stanic.

8. Pravidelně uklízejte:

  • Uklízejte pravidelně především kuchyň a koupelnu běžnými čistícími prostředky.
  • Utěrku po použití nechte uschnout a často ji vyměňujte.
  • Pravidelně si měňte ložní prádlo.
  • Utěrky, hadry, ručníky, žínky, ložní a spodní prádlo perte nejméně na 60°C.
  • Nádobí myjte horkou vodou nebo v myčce.

9. Větrejte:

  • Pravidelně větrejte na pár minut.

10. Dbejte na správnou přípravu potravin:

  • Udržujte potraviny v chladu.
  • Maso zpracujte nejméně na 70°C.
  • Důkladně omývejte ovoce a zeleninu.
  • Vyhněte se kontaktu se syrovými živočišnými produkty a jejich konzumaci.

 

Jak se mám chovat, abych snížil riziko nákazy?